Εκπαιδευτικά συστήματα άλλων χωρών
Ρατζήφ από την Ινδία: Στη χώρα μου η εκπαίδευση είναι δωρεάν και υποχρεωτική για οκτώ χρόνια (από τα 6 ως τα 14 χρόνια μας). Χωρίζεται σε πρωτοβάθμια (6–11 ετών) και μέση εκπαίδευση (11–14 ετών). Όμως, πολλά παιδιά στην πατρίδα μου, κυρίως από φτωχές οικογένειες, δεν πηγαίνουν σχολείο, γιατί μόλις μεγαλώσουν λίγο χρειάζεται να δουλέψουν. Μετά την πρωτοβάθμια και τη μέση εκπαίδευση, υπάρχει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση και έπειτα μπορούμε να συνεχίσουμε τις σπουδές μας ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις δυνατότητες που έχουμε.
Μπριγίκτε από τη Γερμανία: Στην πατρίδα μου, η υποχρεωτική εκπαίδευση διαρκεί δώδεκα χρόνια. Το Νηπιαγωγείο είναι προαιρετικό. Στη συνέχεια,φοιτούμε στο δημοτικό υποχρεωτικά για τέσσερα χρόνια. Συνεχίζουμε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που μπορούμε να εγγραφούμε σε έναν από τους τρεις τύπους σχολείων, Γυμνάσιο (Gymnasium), Πρακτικό Σχολείο (Realschule) ή Γενικό Σχολείο (Hauptschule). Τελειώνοντας έτσι την υποχρεωτικη εκπαίδευση, μπορούμε είτε να εκπαιδευτούμε και να ασκηθούμε σε ένα επάγγελμα που μας ενδιαφέρει, είτε να συνεχίσουμε τις σπουδές μας στο πανεπιστήμιο.
Αφού διαβάσετε τα κείμενα και παρακολουθήσετε τα βίντεο απαντήστε στις ερωτήσεις:
- Ποια είναι η δομή του εκπαιδευτικού συστήματος σε κάθε χώρα (Ινδία, Γερμανία, Νιγηρία, Φιλανδία); Εντοπίστε τις χώρες στο χάρτη.
- Γνωρίζετε κάποιο εκπαιδευτικό σύστημα άλλης χώρας;
- Ποιες διαφορές εντοπίζετε;
- Σύγκριση με το ελληνικό σύστημα.
- Ποιο εκπαιδευτικό σύστημα θεωρείτε πιο αποτελεσματικό;
- Υπάρχει σχέση μεταξύ κοινωνικοοικονομικών παραγόντων και εκπαίδευσης;
- Γιατί δεν πάνε όλα τα παιδιά σχολείο;
- Στη χώρα μας γνωρίζετε παιδιά που δεν φοιτούν;
Μπορείτε να διαβάσετε και άλλες ιστορίες παιδιών ή να μοιραστείτε τις δικές σας εμπειρίες από το σχολείο.